top of page
Writer's pictureMichaela Hamranová

Fest Čierny deň 2019

Nie je to iba o káve. Káva je viac ako len horká čierna tekutina. Káva je našou víziou. Káva je veda. Káva je naša vášeň. Káva je o ľuďoch. Káva je umenie. A to všetko sme priniesli za vami.



Pred pár týždňami, 15. júna, sme organizovali spolu s BØLGE. festival výberovej kávy v Košiciach. Priestory ich kaviarne sme rozšírili o letnú terasu a susednú telocvičňu. V skutku zvláštna kombinácia, no aj vďaka tomu panovala na festivale autentická a príjemne komorná atmosféra.



Na festival prijalo pozvanie 6 pražiarní. Diamonds Roastery, Illimité Specialty Coffee, Concept Coffee Roasters, Project FOX, Rebelbean a my, Spaceship Roastery. Ako chutí ich aktuálna produkcia, mohli návštevníci zistiť a porovnať na espresso a brew baroch, na ktorých jednotliví pražiari počas dňa rotovali. Okrem toho sa kávy všetkých pražiarov stretli zoči voči aj v spoločnom cuppingu pod vedením chalanov z Rebelbean. Každý si tak vedel nájsť svoju obľúbenú chuť, vôňu či krajinu pôvodu kávy.


Okrem neobmedzeného pitia kávy od pražiarov mali návštevníci možnosť vypočuť si veľmi prínosné prednášky od ľudí z kávového sveta. Tie odštartoval Matej Hamran, náš pražiar v Spaceship Roastery, ktorý na začiatok festivalu predstavil, čo to vlastne výberová káva je. Neskôr Jakub Sobota, barista z BØLGE., kriticky zhodnotil stav výberovej kávy na východe Slovenska.



Na festivale prebiehali aj zaujímavé workshopy, ako napríklad Chémia vody, ktorú nemohol viesť nikto iný ako Adrián Krišák, ktorý sa danej problematike venuje aj vo svojom projekte Need for espresso: Underground. Patrik Štefko z Coffeeholics nám predstavil takmer všetky možné metódy domácej prípravy kávy a okrem toho, počas celého dňa ponúkal skvelé osviežujúce kávové drinky. Ešte teraz na jazyku cítim sladkosť slaného karamelu, ktorý bol súčasťou nitro cold brew drinku.



K headlinerom festivalu však neodmysliteľne patrili Neoficiálne majstrovstvá Košíc v príprave filtrovanej kávy. V súťaži si mali možnosť zmerať sily vopred prihlásení súťažiaci. Pravidlá boli jednoduché, pripraviť pre porotu čo najlepšiu šálku filtrovanej kávy pomocou metódy Hario V60. Do súťaže sa prihlásilo 13 ľudí a víťazi si odniesli domov kávové príslušenstvo od našich sponzorov Coffeedesk a Mabets.



Festival sme ukončili panelovou diskusiou, v ktorej sme veľmi uvoľnene debatovali o rozdieloch pitia kávy medzi jednotlivými časťami Česka a Slovenska. Festivalom sme sa snažili priblížiť kultúru výberovej kávy širokej verejnosti, vytvoriť príjemnú a uvoľnenú priateľskú atmosféru a v neposlednom rade, ukázať návštevníkom, aké jednoduché a dostupné môže byť pitie naozaj kvalitnej kávy. Kávová scéna na východnom pobreží sa pomaly, ale isto rozrastá, svedčí o tom aj návštevnosť festivalu, nakoľko kapacita tohto ročníka bola vyčerpaná.



Košiciam prajem veľa vypitej kvalitnej kávy, aby sme sa o rok mohli stretnúť ešte o niečo múdrejší, skúsenejší a odovzdať naše nadobudnuté poznatky ďalším zvedavým nadšencom.


Miška

28.06.2019


Foto: Martin Adamko



Comments


bottom of page